CRESON - LEPIDIUM SATIVUM
Nume engleza :
Garden Cress
Alte nume :
Hrenita
Partea folosita :
Frunzele proaspete.
Familia de plante :
Brassicaceae (familia verzei).

Denumirile din multe limbi europene deriva, se pare, dintr-o radacina indo-europeana, ”gres” (a devora), de unde vechiul termen scandinav ”kras” (delicatesa): ”cress” in engleza, ”cresson” in franceza etc. Termenul romanesc deriva din cel francez.
Utilizari culinare : Cresonul este popular in Europa si America de Nord si este utilizat la prepararea salatelor. Este folosit mai putin la preparatele calde, de obicei doar la cele de legume si la omlete.
In Europa cresonul nu este combinat cu alte ierburi aromate, desi se potriveste cu amestecul francez “fines herbes”. La fel, apare doar singur si utilizat sporadic in Georgia, Azerbaigean si Kazahstan.
Marele dezavantaj al sresonului este ca frunzele sale nu pot fi uscate si de aceea este rareori comercializat. Cresonul se poate cultiva insa foarte usor acasa, creste extrem de repede; poate fi recoltat la cca. o saptamana de la insamantare. Pentru a avea la indemana planta mereu proaspata, se poate cultiva in trei ghivece, insamantate la interval de trei zile unul de altul. Tweet this!
Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.