GALANGAL MIC - ALPINIA OFFICINARUM
Nume engleza :
Lesser Galangale, Resurrection lily, Sand ginge
Alte nume :
Partea folosita :
Rizomul. Se aseamana cu cel al ghimbirului ca forma, dar este mai mic (cca. 5 cm). Coaja are o culoare cafeniu-roscata, dar interiorul rizomului este aproape alb.
Familia de plante :
Zingiberaceae (familia ghimbirului).

Condimentul este denumit in limbile europene, in general dupa “galangal”, adaugandu-i-se adjectivul “mic”.
Utilizari culinare : Actualmente,galangalul mic este, spre deosebire de galangal, putin cunoscut in Occident, desi era folosit pe scara larga in Europa antica si medievala. Popularitatea sa a descrescut continuu si astazi mai este folosit doar in cateva bucatarii nationale. Este utilizat ca medicament si condiment in Lituania si Estonia, iar rusii il folosesc la aromatizarea otetului si la prepararea unui lichior numit “Nastoika”.
Feliute de rizom uscat pot fi gatite cu legume sau carne, dar condimentul este utilizat cel mai des proaspat, ras sau zdrobit. Galangalul mic este utilizat in Japonia (la mancarurile dulci-iuti) si in Indonezia unde este unul dintre ingredientele folosite la prepararea sosului de alune ”sambal kacang” (alune, sos de soia, ardei iute, usturoi, galangal mic si apa de tamarind sau suc de lamaie verde).
In alte parti ale Asiei, galangalul mic este mai putin cunoscut ca mirodenie si e cultivat ca planta medicinala. El este utilizat doar in bucataria Sichuan unde este denumit ”ghimbir de nisip” (sha jiang).
Mongolii prepara un ceai care foloseste galangal, bautura avand mai mult proprietati terapeutice decat culinare. Tweet this!
Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.