SOFRANAS - CARTHAMUS TINCTORIUS
Nume engleza :
Safflower, Safflor, Bastard saffron
Alte nume :
Saflor
Partea folosita :
Florile.
Familia de plante :
Asteraceae (familia florii-soarelui), subfamilia Asteroidae.

Numele arab modern al sofranasului, “usfur”, vine de la adjectivul asfar, “galben”. Aceeasi radacina sta si la baza numelui “sofran”. Acest nume a fost imprumutat in turca (“asfur”, “hasbir”) si este si sursa pentru numele plantei in diverse limbi europene: “Saflor” in germana, “saflori” in finlandeza, “saflor” in rusa si bulgara. Aceste nume au fost preluate din “usfur”, sau “asfur”, prin intermediul italianei vechi (“asfiore”, sau “saffiore”) si al francezei vechi (“saffleur”). Prin etimologie populara numele a fost transformat in “sofran” si “floare” (“fiore” in italiana, “fleur” in franceza).
Numele botanic al speciei, “tinctorius”, este un adjectiv care corespunde substantivului tinctor, “vopsitor”. In multe limbi europene numele sofranasului contine elemente care se refera la “vopsea”, sau “culoare”, de exemplu “färgtistel” in suedeza, “värvisafloor” in estona, “Färberdistel” in germana.
Multe limbi europene numesc sofranasul “sofran fals”, sau ceva “sofran bastard”: “falso-açafrão” in portugheza, “falso zafferano” in italiana, “safran batard” in franceza.
Utilizari culinare : Florile galbene-portocalii ale sofranasului servesc uneori ca substitut pentru sofran, pentru ca dau mancarii o culoare galbena (cam palida). Sunt de multe ori vandute ca sofran turistilor. Valoarea de condiment a sofranasului este aproape nula, dar proprietatile colorante ii justifica utilizarea in bucatarie.
Desi florile uscate de sofranas pot aparea uneori in amestecuri de ierburi mediteraneene, nu sunt tipice nici unei bucatarii, cu o singura (posibila) exceptie: carti de bucate georgiene mentioneaza o floare galbena misterioasa, numita “sofran Imeretian”, care este probabil Cnicus benedictus, “ciulinul binecuvantat”, galbenea (Tagetes erecta, numita si tarhon mexican) sau sofranas. Nici una din aceste plante nu are prea multa aroma, asa ca se pot inlocui usor una pe cealalta. Tweet this!
Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.