BERBERE (BEREBERE)
bucatarie :
etiopiana
descriere :
Este un amestec de condimente extrem de popular in Africa de Nord, specific mai ales bucatriei etiopiene, una dintre bucatariile etnice influentate puternic de cea indiana. In general amestecul se bazeaza pe ardei iuti, ghimbir, cuisoare, coriandru, ajowa si ienibahar. Exista insa mai multe variante de retete, unele incluzand si verdeturi aromate uscate. Amestecul este extrem de versatil, fiind preparat pe „tiparul” lui garam masala si curry. Poate fi combinat cu carne rosie si alba, pasare si peste. Functioneaza bine si in marinade, si in sosuri sau supe.
Ingrediente :
2 lingurite de seminte de chimion 4 cuisoare intregi
3/4 lingurita de seminte de cardamom verde
1/2 lingurita de boabe de piper negru
1/4 lingurita de boabe de ienibahar
1 lingurita de seminte de schinduf
1/2 lingurita de seminte de coriandru
8-10 ardei iuti rosii, uscati
1/2 lingurita de ghimbir, proaspat ras, sau o lingurita de ghimbir uscat, pudra
1/4 lingurita de pudra de curcuma
1 lingurita de sare
2 1/2 linguri de boia dulce de ardei
1/8 lingurita de scortisoara, pudra
1/8 lingurita de cuisoare, pudra
Indicatii :
Se ia o tigaie si se pune la foc mic. Se adauga chimionul, cuisoarele intregi, cardamomul, piperul negru, boabele de ienibahar, schinduful si coriandrul si se lasa pe foc cca. 2 minute, amestecand permanent. Se ia tigaia de pe foc si se lasa sa se raceasca 5 minute. Se ia un mojar si se piseaza condimentele din tigaie, la care se adauga ardeii iuti uscati.
Se amesteca apoi mixtura cu condimentele ramase si se depoziteaza intr-un recipient inchis ermetic, la adapost de lumina, aer si umezeala.
Sursa foto : parrotts.files.wordpress.com