CHAT MASALA
bucatarie :
indiana, pakistaneza
descriere :
Chat (sau chaat) masala este un amestec de condimente folosit in bucatariile indiana si pakistaneza. Este folosit la condimentarea preparatelor numite „chaat”, originare din Gujarat (stat in nord-vestul Indiei). Acestea sunt gustari, de obicei sarate si picante, foarte populare, care se vand peste tot, inclusiv pe strada. Toate sunt pe baza de aluat cu diverse conbinatii de ingrediente ca umplutura. Ingredientul specific al amestecului este pudra de mango uscat si macinat, numita amchur (sau amchoor). Alte ingrediente importante sunt chimion, coriandru, piper, ardei iuti. Chat masala are o aroma iute, iar gustul este o combinatie de iute-acru-dulce.
Exista, bineinteles, mai multe variante de chat masala.
Ingrediente :
4 linguri de seminte de coriandru 2 linguri de seminte de chimion
1 lingurita de seminte de ajowa
1 ardei iute rosu, uscat
2 linguri de cristale de sare neagra (sare de masa nerafinata)
1 lingura de pudra de mango uscat (amchoor)
1/2 lingurita de garam masala
1 lingurita de ulei
Indicatii :
Se prajesc uscat, intr-o tigaie, semintele de coriandru, chimion si ajowa, pana isi elibereaza aromale. Se amesteca apoi toate ingredientele si se piseaza bine, intr-o piua. Se pastreaza amestecul in recipiente inchise ermetic, la racoare.
Sursa foto : www.itslife.in