CURRY
bucatarie :
britanica, indiana, jamaicana, americana
descriere :
Britanicii au inventat curry-ul in incercarea de a avea la indemana, gata preparat, un amestec de condimente echivalent cu „kari podi” („podi” inseamna „pulbere”), familiara colonistilor britanici din sudul Indiei. Practic, simplificand un pic lucrurile, „curry” a aparut ca o adaptare a altor 2 amestecuri de condimente traditionale indiene: garam masala si sambar podi. In India amestecul se gaseste in doua variante, cea „standard” si „Madras”(iute). Indienii, in mod obisnuit, nu folosesc curry, ci amestecurile traditionale de condimente, uneori mostenite din generatie in generatie. Curry-ul este utilizat, de ceva timp, de indienii care doresc sa economiseasca timp, de restaurantele indiene din afara Indiei, sau de catre occidentalii care doresc sa gateasca in stil indian si nu se complica preparand, sau cautand, amestecurile traditionale.
In afara Indiei, amestecul de curry a inceput sa fie cat de cat standardizat, desi continua sa existe foarte multe variante. Practic, orice bucatar cu putina experienta isi poate prepara propria varianta de curry.
Cum termenul „curry” denumeste o serie de mancaruri asiatice condimentate, se crede in mod gresit ca amestecul „curry” este cel care condimenteaza mancarea „curry”. Amestecul curry poate condimenta mancarea curry, dar aceasta poate fi asezonata in nenumarate alte feluri, cu multe alte amestecuri, sau combinatii, de condimente.
Amestecul curry este mai folosit in afara Indiei, mai ales in tarile care au fost influentate direct, sau indirect, prin intermediul britanicilor, de bucataria indiana: Jamaica, Kenya, Etiopia, Myanmar, Thailanda, Cambodgia, Sri Lanka, Marea Britanie, SUA etc.
Curry poate contine pana la 20 de ingrediente diferite, la lista de mai jos adaugandu-se, functie de varianta, si fenicul, nucsoara, macis, mac, susan, sofran, tamarind. Ingredientele listate mai jos reprezinta una dintre variantele standard, des intalnite, de curry.
Ingrediente :
5 linguri de seminte de coriandru 2 linguri de seminte de chimion
1 lingura de curcuma, macinata
2 lingurite de ghimbir uscat, macinat
2 lingurite de seminte de mustar alb
2 lingurite de seminte de schinduf
1 1/2 lingurita de boabe de piper negru
1 lingurita de scortisoara, macinata
1/2 lingurita de cuisoare, macinate
1/2 lingurita de boabe de cardamom verde
1/2 lingurita de ardei iute uscat
Indicatii :
Se incinge o tigaie la foc mediu. Se adauga semintele si boabele de coriandru, chimion, mustar, schinduf, piper si cardamom si se prajesc 30-40 de secunde, pana ce amestecul incepe sa miroasa. Se ia tigaia de pe foc si se lasa sa se raceasca 4-5 minute. Se piseaza apoi condimentele, impreuna cu ardeii iuti si uscati, intr-o piua. Cand se obtine o pulbere fina, se adauga ghimbir, curcuma, scortisoara si cuisoare si se amesteca bine.
Se pastreaza in recipiente inchise ermetic, la adapost de lumina si caldura unde poate rezista cateva luni, dupa care incepe sa-si piarda din aroma si gust.
Sursa foto : Radu Popovici