HARISSA
bucatarie :
marocana, tunisiana, algeriana
descriere :
Harissa este un sos gros, sau pasta, foarte popular in bucatariile nord-africane, mai ales in cea marocana. Ingredientele principale sunt ardeii iuti (de obicei cei din soiul „piri piri”, foarte mici si extrem de iuti), paprika si rosii. Totusi, compozitia poate diferi de la o regiune la alta, existand variante care mai contin si chimion, usturoi, coriandru, ardei grasi. Se comercializeaza in tuburi, borcanase sau cutii. Harissa este folosita pentru a condimenta carnea, ca atare, sau combinata cu pasta de rosii si iaurt, caz in care poate fi folosita atat ca dip, cat si ca marinada.
Ingrediente :
12 ardei iuti rosii, uscati sau proaspeti 1 lingura de seminte de coriandru
2 lingurite de seminte de chimion
2 catei de usturoi
1/2 lingurita de sare
4-6 linguri de ulei de masline
Indicatii :
Daca ardeii iuti sunt uscati, se curata de cotor si de o parte dintre seminte, se inmoaie 30 de minute in apa fierbinte, pana se rehidrateaza. Se scurg bine si se toaca. Daca sunt proaspeti, se curata de cotor si o parte din seminte (functie de cat de iute se doreste a fi amestecul) si se toaca. Intre timp se prajesc semintele de chimion si coriandru, intr-o tigaita, fara ulei, la foc mediu, pana isi elibereaza aromele si apoi se zdrobesc intr-un mojar, pana se obtine o pulbere fina.
Se piseaza usturoiul impreuna cu sarea, apoi se adauga ardeii si se continua pana cand amestecul devine moale.
Se adauga la aceasta mixtura pulberea de seminte ai apoi uleiul, treptat, amestecand pana cand sosul este bine omogenizat si are consistenta maionezei.
Se pastreaza intr-un borcan bine inchis si se toarna putin ulei la suprafata pastei, ca sa nu se usuce. Se poate pastra in frigider timp de minim 3 saptamani.
Sursa foto : Radu Popovici