Berkoukech este o supa satioasa si hranitoare, preparata din legume de sezon: morcovi, pastarnaci, fasole fava, varza etc. Tunisienii o consuma iarna.
Ingrediente :
200 g morcovi, taiati bucatele
1 ceapa medie, tocata
200 g radacina de patrunjel. taiata bucatele
6 frunze de spanac, taiate fasiute subtiri
1/2 varza, taiata fideluta
200 g fasole fava, inmuiata peste noapte
1 lingura de boia dulce
4 ardei iuti rosii, uscati
1 lingura de pasta de rosii
4 linguri de ulei de masline
sare
1,2 kg sorg, macinat
30 g drojdie
250 ml apa calduta
1/2 lingurita zahar
1 lamaie
Bucatarie etnica :
tunisiana
Grad de dificultate:
mediu
Cantitate :
4 portii
Durata :
13 ore 25 minute
Indicatii :
Se prepara sorgul cu o zi inainte. Se pun 200 g sorg intr-un castron; se scobeste in mijlocul gramajoarei si se asaza, in concavitatea formata, drojdia; se adauga apa calduta si zaharul. Se amesteca cu o spatula pana se incorporeaza faina de sorg si se lasa mixtura sa creasca 12 ore (peste noapte). Se toarna apa clocotita intr-o oala, pana ce este plina pe trei sferturi, si apoi se adauga legumele, cu exceptia verzei. Se fierb, la foc mediu, 15 minute. Se adauga varza, se asezoneaza cu sare si boia, se adauga pasta de rosii. Se amesteca totul foarte bine si se adauga ardeii iuti intregi. Se gateste, la foc mic, 40 de minute. Se toarna restul de sorg intr-un castron mare si se adauga mixtura de sorg pregatita cu o seara inainte (un lichid gros). Se amesteca cu mainile pana ce se omogenizeaza (are consistenta unei pulberi umede, cu cocoloase si aglomerari). Cand legumele sunt facute, se adauga sorgul. Se fierbe 10 minute, amestecand continuu cu o lingura de lemn, desfacandu-se toate cocoloasele. Se serveste in farfurii adanci, cu putin ulei de masline deasupra.