Bucatarii recomanda ca aceasta reteta sa fie servita cu lamai verzi (lamai necoapte); gustul lor proaspat da o nota de rafinament aromei puternice a calmarilor.
Ingrediente :
1 kg calmari
250 g orez
1 legatura de patrunjel, tocata
1 legatura de coriandru, tocata
100 g usturoi, tocat marunt
60 ml ulei de masline
1/2 lingurita piper de Cayenne
sare
piper negru macinat
1 lamaie verde
Bucatarie etnica :
marocana
Grad de dificultate:
mediu
Cantitate :
4 portii
Durata :
1 ore 0 minute
Indicatii :
Pentru a curata calmarii, se tine capul si se trag afara, cu grija, maruntaiele. Se scoate osul. Se spala cu grija corpul. Se taie tentaculele si se inlatura “ciocul”. Se oparesc tentaculele 5 minute in apa clocotita. Se toaca tentaculele, iar corpurile calmarilor se pun deoparte. Se da in clocot o oala cu apa si putina sare. Se adauga orezul si se fierbe 10 minute. Pentru a prepara umplutura, se toarna putin ulei intr-o cratita. Se adauga orezul, trei sferturi din patrunjel si din coriandru, 80g de usturoi si tentaculele tocate. Se amesteca bine. Se asezoneaza umplutura cu sare, piper negru si jumatate din piperul de Cayenne. Se gatesc ingredientele 3-4 minute, amestecand frecvent. Se umplu calmarii cu mixtura de orez. Se inchide deschizatura corpului de calmar cu o scobitoare. Se prajesc calmarii in ulei de masline impreuna cu restul de patrunjel, coriandru si usturoi; se asezoneaza cu sare, piper negru si restul de piper de Cayenne. Se gatesc 10 minute, apoi se servesc.