Ingrediente :
2 lingurite de curcuma macinata
4 linguri de sos de peste
1 lingurita de piper negru, macinat
600 g file de cod, sau 1 kg cotlete
3 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
1 praz mare, bine spalat si feliat subtire
2 rosii mici, taiate feliute
1 lingura de apa
700 ml bulion de peste, sau de legume (sau supa preparata din cubulete de concentrat), diluat cu 300 ml apa
1-2 carambole (fruct stea), preferabil un pic necoapte
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si taiat julienne
125 g muguri de fasole, din sutie, spalati si scursi
1/2 legatura de fire de arpagic
1 legatura de coriandru proaspat, tocata
1/2 legatura de marar proaspat, tocata
orez fiert, pentru servit
sos nuoc cham (vezi reteta mai jos), optional
Bucatarie etnica :
vietnameza
Grad de dificultate:
usor
Cantitate :
4-6 portii
Durata :
0 ore 45 minute
Indicatii :
Intr-un castron mic, se ombina curcuma cu 3 linguri de sos de peste si cu piper. Se adauga pestele si se amesteca bine. Se lasa la marinat 20 de minute, la temperatura camerei. Intr-o oala medie, se incinge uleiul, la foc moderat. Se agauga prazul si se amesteca. Se acopera oala si se gateste 2 minute.Se adauga rosiile, restul de 1 lingura de sos de peste si 1 lingura de apa. Se acopera oala si se face flacara mica. Se gateste mixtura pana ce rosiile incep sa se inmoaie, circa 5 minute. Se adauga bulionul diluat cu apa si se da in clocot. Se adauga carambolele, pestele si marinada, plus jumatate din ardeiul iute. Se mareste flacara si se fierbe pestele pana ce este opac, circa 3 minute pentru file, si 5 minute pentru cotlet. Se adauga mugurii de fasole, arpagicul, coriandrul si mararul. Se serveste supa ornata cu ardei iute, alaturi de orez fiert, asezonata, daca se doreste, cu putin sos nuoc cham.