Pestele se marineaza in suc de limeta, ceapa si fulgi de ardei iute, ceea ce are ca efect faptul ca va fi "gatit" de acizii din amestec.
Ingrediente :
500-600 g file de peste cu carne alba, fara piele
1 ceapa rosie, taiata rondele subtiri
1/3 lingurita de fulgi de ardei iute
1 limeta, coaja rasa de la
5 limete, sucul de la
500 g cartofi dulci
5 linguri de ulei de masline
4 linguri de otet de orez
1 lingurita de zahar fin granulat
1/2 lingurita de seminte de chimen, macinate
1 ardei iute mic, rosu sau verde, curatat de seminte si tocat marunt
1 avocado mare, curatat de coaja si sambure, taiat feliute
250 g creveti gatiti
3 linguri de frunze proaspete de coriandru, tocate
2 linguri de alune prajite, tocate
sare
piper negru, proaspat macinat
Bucatarie etnica :
mexicana
Grad de dificultate:
mediu
Cantitate :
6 portii
Durata :
3 ore 0 minute
Indicatii :
Se taie pestele fasiute subtiri. Se presara jumatate din ceapa pe fundul unui castron, iar peste acest strat se asaza fasiutele de peste. Se adauga fulgii de ardei iute si se toarna deasupra sucul de limeta. Se acopera castronul si se lasa in frigider 2-3 ore, din cand in cand umezind pestele cu suc de lamaie, cu ajutorul unei linguri. Dupa cele 2-3 ore, se scurge pestele si se arunca ceapa. Se fierb in apa sau se gatesc in aburi cartofii dulci, 20-25 de minute, pana se fac fragezi. Se curata de coaja si se feliaza. Se pune uleiul intr-un castron si se bate cu otetul de orez si cu zahar, apoi se adauga chimenul, se asezoneaza cu sare si piper, apoi se adauga ardeii iuti proaspete si coaja rasa de limeta. Intr-un castron de sticla, se amesteca pestele, cartfofii dulci, avocado, crevetii, sosul si aproape tot coriandrul. Se adauga si restul de rondele de ceapa. Se presara cu restul de coriandru si alunele si se serveste imediat.