Originare din India, unde sunt cunoscute ca “roti”, aceste paini plate sunt foarte populare in zona Caraibelor. Sunt delicioase alaturi de mancaruri cu carne rosie, peste sau legume.
Ingrediente :
450 g faina care creste singura
115 g faina de grau integrala
350 ml apa rece
2 linguri ulei
ulei pentru prajit
sare
350 g linte galbena, sparta
1 lingura seminte de chimen macinate
2 catei de usturoi, pisati
Bucatarie etnica :
jamaicana
Grad de dificultate:
usor
Cantitate :
15 paini
Durata :
1 ore 40 minute
Indicatii :
Se cern intr-un castron ingredientele uscate. Se adauga apa treptat si se framanta pana se obtine un aluat moale. Se continua framantatul pana ce se face suplu; atentie, aluatul nu trebuie framantat mai mult decat trebuie. Se adauga ulei si se continua framantatul pana ce este omogen. Se pune aluatul intr-o punga de plastic sau se inveleste in film de plastic. Se pune apoi in frigider si se lasa cel putin 30 de minute, la odihna (preferabil, daca este timp, se lasa peste noapte). Se pune lintea sparta intr-o oala mare, se acopera cu apa si se fierbe 10-15 minute, pana ce este pe jumatate facuta – ar trebui ca boabele sa fie fragede la suprafata, dar inca tari in interior. Se lasa apa sa se evapore in timpul fierberii, pana ce oala este aproape uscata, dar, daca este nevoie, se mai adauga un pic de apa pentru a preveni arderea boabelor de linte. Se intinde lintea pe o tava. Cand s-a racit, se piseaza intr-un mojar, pana se obtine o pasta mai uscata. Se amesteca aceasta cu chimen si usturoi. Se imparte aluatul in 15 bile; fiecare bila se aplatizeaza, se pun pe ele, in centru, cate 1 lingura din mixtura de linte, apoi se impaturesc marginile. Se presara cu faina o suprafata plana si se ruleaza fiecare dhal puri, pana ce ajunge la 18 cm diametru. Se incinge putin ulei intr-o tigaie si se prajeste fiecare dhal puri circa 3 minute pe fiecare parte, pana se rumeneste. Fiecare dhal puri se serveste imediat ce este gatita.