Aceasta varianta de harira (supa de Ramadan a musulmanilor) este proprie bucatariei "fassia", bucataria regala din orasul Fez. Cultura gastronomica fassia este considerata nobila, caracteristica elitei, si se distinge prin rafinamentul sau.
Ingrediente :
100 g linte galbena, inmuiata peste noapte in apa rece
200 g boabe de naut, inmuiat peste noapte in apa rece
2 cepe, tocate
1 legatura de frunze de coriandru, tocate
1 tulpina de telina, tocata
250 g rasol (din fata) de vita, taiat cubulete
5 rosii, oparite, decojite si tocate
1 lingurita de ulei de masline
1 lingurita de pudra de sofran
1 lingurita de ghimbir, pudra
1 cubulet de concentrat de supa de pui
100 g taitei
100 g faina
150 g pasta de rosii
sare
piper negru proaspat macinat
8 curmale, pentru servit
8 smochine, pentru servit
feliute de lamaie, pentru servit
Bucatarie etnica :
marocana
Grad de dificultate:
usor
Cantitate :
4 portii
Durata :
13 ore 40 minute
Indicatii :
Se fac rosiile piure pasandu-le printr-o sita; se pune piureul deoparte. Se inabusa ceapa in ulei, cu putina apa, intr-o oala. Se adauga carnea, sofranul si ghimbirul. Se asezoneaza cu sare si piper. Se dizolva cubuletul de concentrat de supa intr-un pahar cu apa fierbinte si apoi se adauga in oala. Se adauga boabele de naut. Se da totul in clocot. Se toarna apa, cat sa umple oala pe trei sferturi. Se adauga verdeata tocata. Se da in clocot, se micsoreaza flacara si se fierbe incet 30 de minute, dupa care se adauga lintea si se gateste alte 20 de minute. Se adauga rosiile facute piureu, se acopera oala si se fierbe totul, incet, alte 20 de minute. Se adauga taiteii care se fierb circa 5 minute. Se combina faina si pasta de rosii cu apa. Se toarna in oala mixtura de faina si rosii si se continua fierberea, fara a acoperi oala, inca 15 minute, amestecand ocazional. Se toarna in castronele individuale si se serveste cu curmale, smochine si feliute de lamaie.